Facebook  
 
  Geschiedenis

Geschiedenis Shotokan KarateFunakoshi

Het moderne Shotokan Karate stamt van origine uit Okinawa, een eiland in het zuiden van Japan. In Okinawa bestond al sinds 1470 een verbod op wapenbezit, eerst door plaatselijke heersers en later vanaf 1609 door de Japanse bezetting. Okinawa was een belangrijk handelscentrum met internationale havens en het onderhield al handelsbetrekkingen met China sinds de 7e en 8e eeuw.
Chinese, ongewapende en gewapende gevechtsvormen werden geïntroduceerd en in de loop der tijd aangevuld met technieken uit andere Aziatische landen met een gevechtstraditie. Het "Tode" of "Te", het Okinawa systeem bestond uit een ongewapende vorm (het latere karate) en een gewapende vorm (Het Okinawa Kobudo). Alles werd in het geheim beoefend tot plm. 1875 toen Okinawa een officieel deel werd van het Japanse keizerrijk. Dit hield tevens in dat de inwoners van Okinawa dienstplichtig werden en bij de keuringen hiervoor viel hun goede lichamelijke conditie op, die verkregen was door "Tode". De Japanse regering was onder de indruk en gaf toestemming het "Tode" te onderwijzen op scholen in het gymnastiekprogramma.

Omstreeks 1912 kregen officieren van de Japanse vloot karate training in Okinawa naar aanleiding van een karate demonstratie die door kroonprins en latere keizer Hirohito bijgewoond was. In 1922 nodigde het Japanse ministerie voor onderwijs een karate-jutsu expert uit om een demonstratie te geven. Dit werd GICHIN FUNAKOSHI (hij was ontwikkeld en goed opgeleid) en hij gaf verschillende demonstraties aan universiteiten.

Gichin Funakoshi werd geboren in Shuri, een dorp in Okinawa, in het jaar 1868. Toen hij nog erg jong was, werd hij al getraind door twee beroemde meesters uit die tijd. Elk van de twee leidde hem op in een andere vechtkunst uit Okinawa. Van de eerste, Yatasune Azato, leerde hij Shuri-te, dat Shuri-vuist betekent. Yatsune Itosu, de tweede, trainde hem in Naha-te, Naha-vuist. Na lange tijd zou het de menging van deze twee kunsten zijn, die Funakoshi tot karate smeedde.

Er kwam nog een demonstratie, maar deze was wel zeer speciaal omdat Funakoshi het voorrecht kreeg om zijn kunst te demonstreren in privé, voor de keizer en de keizerlijke familie. Deze was stomverbaasd over de combinatie van eenvoud, enorme effectiviteit en schoonheid, dat hij Funakoshi bijna smeekte om in Japan te blijven, daar hij nog in Okinawa woonde. Na veel overpeinzen stemde deze toe en hij kreeg een royale vergoeding, een huis, personeel en zo meer, maar weigerde dit alles. Hij wilde alleen een hut, een grote zaal en een tempel vlakbij. Daar onderwees hij anderen het Karate en reisde vaak door Japan om zijn kunst te promoten.

Verder

 

 

 

 

 

 

lijn
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player